Publicaties

Handleiding met praktische hulpmiddelen en praktijkvoorbeelden voor UWVs

13 april 2018
PES Building Career Guidance en Lifelong Learning | Practitioner-toolkit
De publicatie, uitgegeven door het Europese netwerk Public Employment Services (PES), presenteert concepten en hulpmiddelen voor openbare arbeidsbemiddelingsdiensten (UWV) voor behoeftepeiling, versterking van loopbaandienstverlening en het ondersteunen van een leven lang leren.

Arbeidsbemiddelingsdiensten spelen een zeer belangrijke rol in loopbaanbegeleiding en een leven lang leren. Zeker gezien de toenemende vraag naar geschoolde arbeid in een constant veranderende arbeidsmarkt. Om de diensten hierin te ondersteunen, is deze handleiding uitgebracht.


De handleiding bevat concepten en middelen om enerzijds de behoeften van de bevolking inzake loopbaanbegeleiding en een leven lang leren in kaart te brengen, gelet op de eigen specifieke nationale context. Anderzijds bevat ze hulpmiddelen om systemen van loopbaanbegeleiding en levenslang leren te versterken en verbeteren.


De handleiding geeft onder meer antwoorden op vragen als 'met welke partners kunnen zij samenwerken' en 'welke diensten zouden aangeboden moeten worden gedurende specifieke fases van de loopbaan'.
De handleiding bevat een model voor het opstellen van een actieplan. Dit model gebruikt instrumenten zoals prognoses, partnerschapsopbouw, samenwerking met werkgevers, een aanpak met meerdere kanalen, personeelsbewaking en capaciteitsopbouw. Ook goede Europese praktijkvoorbeelden zijn in de handleiding opgenomen.
 

Voor wie?
De publicatie is zowel interessant voor beleidsmakers als mensen uit de praktijk.
 
Top