Evenementen

Study visit Denemarken / Zweden

Datum
07 september 2015
Plaats
Kopenhagen - Malmoe
Locatie
Oeresund
Aanvang
Eind
Guidance in the bordering region of Öresund

Euroguidance Nederland maakte deel uit van een gecombineerd Deens / Zweeds study visit in Kopenhagen en Malmö. De deelnemerslijst bestond uit collega’s van Euroguidance centra uit diverse Europese landen.


Tijdens het studiebezoek stonden de loopbaanbegeleidingssystemen van beide landen centraal. Er was ruimte voor uitwisseling en presentaties tussen de landen onderling.

Een paar highlights:

Denemarken

  • In Denemarken is loopbaanbegeleiding in de scholen sinds 2004 extern georganiseerd en niet, zoals in Nederland in de school zelf. Men is over het algemeen zeer tevreden over deze overstap.
  • Opvallend is dat jongeren in principe een loopbaanbegeleider hebben tot hun 25e jaar. Dit maakt het mogelijk hen gedurende langere tijd te volgen en te coachen. Dit levert een succesvolle bijdrage aan het voorkomen dat jongeren  uitvallen uit school of maatschappij. 
  • Elke jongere maakt een persoonlijk ontwikkelplan; dit is tevens de basis voor de loopbaanbegeleider. Ontwikkelplannen kunnen worden bijgesteld, maar ze geven wel richting aan wat de jongere wil bereiken en hoe.  

Denemarken kent vanaf 2005 een succesvol e-guidancesysteem. De guidance is  in  combinatie met een landelijke portal met onderwijsgegevens.  Het rapport geeft uitgebreide informatie over eGuidance in Denemarken en de (politieke) achtergronden.
Zweden

In Zweden is het natuurlijk opvallend dat het onderwijs, ook het hoger onderwijs  ‘gratis’ is en voor iedereen toegankelijk (die de taal beheerst).

Een bezoek aan de Public Employment Service (UWV) maakte duidelijk dat de er veel aandacht is voor het individu en ruimte voor individuele en –groepsbegeleiding


Presentaties en documenten

 


 
Top