Nieuws

60 jaar Verdrag van Rome

05 april 2017
De basis voor de huidige Europese Unie.


Op 25 maart 2017 ondertekenden de leiders van 27 lidstaten van de Europese Unie in Rome De Verklaring van Rome, waarin de ze Europese geloften van 60 jaar geleden vernieuwen. Het doel is de EU sterker en veerkrachtiger te maken met een nog grotere eenheid en onderlinge solidariteit. In de komende tien jaar willen zij een Unie die veilig en zeker, welvarend, concurrerend, duurzaam en sociaal verantwoord is die in de wereld een sleutelrol kan vervullen. Zij zien de Europese Unie als het beste instrument om deze doelstellingen te bereiken.


Groot-Brittannië was er niet bij omdat het land 'Europa' gaat verlaten. Tijdens de viering van het 60 jaar Europa gaat veel aandacht uit naar de toekomst van de Europese samenwerking.


De regeringen gaan de komende maanden werken aan de invulling van een 'nieuwe' EU. Met het oog op het vertrek van de Britten uit de EU en opkomende euroscepsis in de EU is een nieuwe visie op de toekomst van de EU volgens de lidstaten hard nodig. Europa staat voor ongekende uitdagingen zoals regionale conflicten, terrorisme, toenemende migratiedruk, protectionisme en sociale en economische ongelijkheden.
 

 
Top