Nieuws

Onderwijs op maat - overheid past regels aan

30 oktober 2017
Meer mogelijkheden voor geslaagde middelbare scholieren voor doorleren in de volwasseneneducatie.

Omdat de overheid scholieren meer onderwijs op maat wil geven, worden de regels aangepast. Het ministerie verwacht dat slechts enkele honderden leerlingen per jaar de overstap maken.

Geslaagde middelbare scholieren kunnen vanaf volgend jaar verder leren, zoals het volgen van een ander vakkenpakket of het behalen van hogere cijfers.


Het ministerie van OCW wil de regels zo veranderen dat de leerlingen na het behalen van hun diploma alsnog vakken kunnen volgen. Nu mogen alleen leerlingen vanaf 18 jaar volwasseneneducatie volgen of jongeren die zijn gezakt voor hun middelbare schooldiploma. Geslaagde havo- en vwo-leerlingen die minderjarig zijn, vallen buiten de boot.


 ,,Soms komen ze op een laat moment tot de conclusie dat ze alsnog een andere vervolgstudie willen doen, maar dat ze daarvoor een verkeerd vakkenpakket hebben gekozen'', verklaart Ilona de Ruijter, woordvoerder van het ministerie.


Sectororganisatie VO-raad juicht het toe dat leerlingen meer les krijgen op hun eigen niveau, maar ziet liever dat het hele examenstelsel op de schop gaat. Dan kunnen leerlingen écht per vak op hun eigen niveau examen doen, nu zitten ze nog vast aan vmbo, havo of vwo.


Bron: AD.nl
 

 
Top