Nieuws

Amsterdamse Sophie (23) ontvangt eerste Europass Maatschappelijke Diensttijd

07 februari 2019
Ympact020 is één van de eerste 41 proeftuinen die in 2018 zijn gestart met de maatschappelijke diensttijd (MDT)

Ympact020 is een jongerenvrijwilligersnetwerk in Amsterdam en onderdeel van het project YourCube. Op maandagochtend 4 februari reikte de secretaris-generaal van het Ministerie van VWS, dhr. E. (Erik) Gerritsen de eerste Europass uit aan Sophie van Opstal (23) voor het afronden van haar maatschappelijke diensttijd bij Ympact020, waar ze zich ruim 150 uur vrijwillig heeft ingezet.

Jongeren die binnen YourCube meer dan 100 uur aan hun maatschappelijke diensttijd besteden, ontvangen daarvoor het Europees erkende certificaat: de Europass.

Win-winsituatie

Met de Maatschappelijke Diensttijd ontstaat er een win-win situatie. Jongeren zijn van betekenis voor een ander, en tegelijk ontdekken en ontwikkelen ze ook hun eigen talenten. Sophie noemt haar MDT “een leerzaam mini-avontuur”. Zij wilde zich na haar studie graag nuttig maken, voordat ze een baan had gevonden, en kwam zo bij Ympact020 terecht.

 

“Het leuke aan de maatschappelijke diensttijd was dat ik echt binnen een organisatie kwam werken. Ik leerde hier dingen die ik nooit eerder had gedaan: gesprekken voeren, netwerken, dingen regelen. Dat was echt buiten mijn comfortzone, maar zijn wel een goede voorbereiding geweest op mijn huidige baan.” Sinds een maand werkt Sophie bij de Gemeente Alkmaar.

Meerwaarde Europass

Voor Sophie was de Europass geen drive om mee te doen, maar ze denk wel dat de Europass meerwaarde biedt: “Het wordt steeds belangrijker om te kunnen laten zien wat je hebt gedaan, buiten studie en baantjes om. Zo’n Europass is dan ideaal!”. Sowieso is Sophie enthousiast over vrijwilligerswerk en de MDT: “Ik denk dat we met z’n allen in een stad leven waar iedereen wel een beetje hulp kan gebruiken. We moeten daar open voor staan: je leven wordt echt leuker als je wat meer om je heen kijkt.” Daarom werkt ze nu nog steeds 1 dag bij Ympact020, om andere jongeren hiervoor enthousiast te maken.

 

Maatschappelijke diensttijd

De maatschappelijke diensttijd is er voor alle jongeren. Het kabinet wil dat jongeren uit alle sociale lagen, ongeacht hun opleiding, culturele achtergrond of beperking, zich een periode kunnen inzetten voor een ander. Jongeren leren nieuwe dingen, ontmoeten andere mensen en doen praktische ervaring op. Tegelijkertijd zijn ze van betekenis voor de samenleving.

YourCube is een initiatief van Inspiratienetwerk TijdvoorActie samen met lokale jongeren vrijwilligersnetwerken in acht steden. In nauwe samenwerking met de partners Europass en Deedmob, een digitaal vrijwilligersplatform.

Achtergrondinformatie betrokken organisaties

Ympact020 is een vrijwilligersnetwerk voor jonge mensen in Amsterdam. Ympact020 gelooft in de kracht en het talent van jongeren. Ympact020 inspireert en activeert jongeren hun talenten in te zetten voor anderen om zo hulp en netwerk te bieden aan mensen die hier behoefte aan hebben. We doen dit door samenwerkingen aan te gaan met maatschappelijke welzijnsorganisaties zoals verzorgingstehuizen, daklozencentra, buurthuizen en kerken om zo praktische hulp te bieden. We zijn de connectie tussen de goede wil en het talent van jonge mensen en zinvolle mogelijkheden om betrokken te zijn bij de maatschappij. www.ympact020.nl.


YourCube is één van de 41 proeftuinen voor de maatschappelijke diensttijd. Een initiatief van inspiratienetwerk TijdVoorActie, samen met acht lokale jongeren vrijwilligersnetwerken (Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Gouda, Utrecht, Amersfoort, Veenendaal en Ede). Samen met de jongere wordt een mdt-traject op maat vormgegeven, en ontvangt de jongere begeleiding. Trajecten van meer dan 100 uur worden beloond met een Europass. www.yourcube.nl

Europass is een initiatief van de Europese Commissie om mobiliteit bij werken en leren te vergemakkelijken. Het transparant maken van kwalificaties en competenties is daarbij essentieel om de mobiliteit tussen Europese landen of binnen nationale sectoren te bevorderen. Met het Europass certificaat voor vrijwilligers kan een vrijwilliger concreet laten vastleggen wat hij heeft geleerd in de vrijwilligerswerk periode. Het kan een opstapje zijn naar een betaalde baan. www.europass.nl.

Deedmob is het online community platform voor vrijwilligerswerk en het doen van goed in Nederland. Het platform is technisch ondersteuner van YourCube en helpt daarbij ook actief Ympact020 bij het realiseren van impact. Daarnaast verbindt Deedmob verschillende sociale initiatieven en zo ook de verbinding met Europass. nl.deedmob.com.

ZonMW financiert de proeftuinen Maatschappelijke Diensttijd in opdracht van het Ministerie van VWS. Op basis van de ervaringen vanuit de proeftuinen wordt de maatschappelijke diensttijd definitief uitgewerkt en vastgesteld door staatssecretaris Blokhuis. www.zonmw.nl/amd en persbericht Ministerie VWS april 2018.

 
Top